Zupy

Zupa Leśna

Kremowa, pachnąca lasem, wypełniona mięsnymi pulpecikami i grzybami. Doskonała na pobudzenie apetytu. Intensywny smak i aromat sprawia, że nawet najedzony masz ochotę na dokładkę.

Podawana z marykli do zagryzienia.

Skład:

mięso mielone, grzyby sezonowe, cebula, por, marchew, pietruszka, czosnek,

Cena za porcję: 7 zł

Zupa Leśna
Cygański rosół z Kury

Rosół po cygańsku

Głęboki i pełny smak rosół może zyskać tylko wtedy, gdy gotujemy go na bazie kury, nie kurczaka. Świeża włoszczyzna, cebula, czosnek i przyprawy sprawiają, że znana z każdego polskiego stołu zupa smakuje znajomo, ale jeszcze lepiej.

Podawany z kłotsami zamiast makaronu, na pewno Cię zaskoczy.

Skład:

kura (nie kurczak!), marchew, pietruszka, por, cebula, seler, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, natka pietruszki

Cena za porcję: 7 zł

Zupa Gulaszowa

Gęsta i pełna rozpływających się w ustach kawałków mięsa i warzyw. Syci i rozgrzewa. Dodaje energii i pobudza zmysły.

Podana z marykli doskonała na lunch.

Skład:

wołowina, przecier pomidorowy, pieczarki, ogórki kiszone, czerwona papryka, żółta papryka, boczek, natka pietruszki, marchew, seler, czosnek, cebula, ziemniaki, smalec

Cena za porcję: 7 zł

gulaszowa

Przekąski

Skrzydełka cygańskie

Skrzydełka cygańskie

Dwanaście kawałków kurczaka, okrytych miodowo-korzenną glazurą. Palce lizać – dosłownie, bo grzechem byłoby jeść je widelcem. Na miejscu czy na wynos – nie podajemy w kubełku.

Doskonałe na przystawkę lub lunch, choć z marykli mogą nasycić lepiej niż niejeden obiad.

Skład:

skrzydełka kurczaka, olej, sos sojowy, czosnek, miód, imbir

Cena za porcję: 15 zł

Kłotsy z boczkiem

Kluski ze świeżego ciasta, przygotowywane według tradycyjnej cygańskiej receptury. Puszyste, soczyste, niezapomniane. Doskonałe zarówno jako dodatek do innych potraw, jak i samodzielne danie.

Suto okraszone boczkiem i twarogiem nasycą nawet największy głód.

Skład:

mąka, jajka, smalec, twaróg półtłusty, boczek,

Cena za porcję: 12 zł

bigos po cygansku
marykli

Marykli

Cygańskie chlebki o smaku i konsystencji jakiej nie spotkasz ani w tradycyjnym pieczywie, ani ciastach. Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do mięs i zup.

Nie spróbujesz ich w żadnym innym lokalu.

Skład:

jogurt naturalny, mąka, jajka, soda, olej

Cena za porcję: 9 zł

Dania Główne

Żeberka duszone po cygańsku

Kotleciki wytrymowane z kości, podane na gotowanych w sosie warzywach. Kruche, soczyste i rozpływające się w ustach. Królewskie danie, którego smak i aromat nie pozwalają o sobie zapomnieć.

Podawane z marykli.

Skład:

żeberka, marchew, pietruszka, por, seler, brokuł, czosnek

Cena za porcję: 21 zł

Żeberka
gulasz

Gulasz Cygański

Gęsty sos, wypełniony wołowiną i warzywami. Słodko kwaśny, z ostrą nutą. Doskonały do ziemniaków lub klusek. Z tradycyjnymi kłotsami idealny. Danie, którego doskonalona przez pokolenia receptura sprawi, że placki po węgiersku okażą się mdłe.

Podawany z kłotsami.

Skład:

wołowina, pomidory, pieczarki, ogórki kiszone, czerwona papryka, żółta papryka, boczek, natka pietruszki, marchew, seler, czosnek, cebula, ziemniaki, smalec

Cena za porcję: 23 zł

Bigos po Cygańsku

Najbardziej tradycyjne z Polskich dań, w zaskakującym wydaniu. Bardziej mięsny niż kapustny. Bardziej orientalny niż klasyczny. Spróbuj opisać jak smakuje. Nam przychodzi do głowy tylko: pysznie.

Podawany z kłotsami okraszonymi boczkiem i twarogiem lub marykli.

Skład:

łopatka, boczek, kapusta, marchew, czosnek, przecier pomidorowy, smalec, mąka, ziele angielskie, liść laurowy

Cena za porcję: 18 zł

bigos po cygansku